DETOKS NEDİR?

Detoks arınma, tazelenme aynı zamanda da temizlenme programıdır. En büyük hedef detoks programlarında vücutta birikmiş olan toksinleri atmaktır. Sağlıklı bir detoks programı diyebilmek için yapılan detoksun; kişinin günlük alması gereken kalori miktarını karşılaması gerekmektedir.

Detoks arınma, tazelenme aynı zamanda da temizlenme programıdır. En büyük hedef detoks programlarında vücutta birikmiş olan toksinleri atmaktır. Sağlıklı bir detoks programı diyebilmek için yapılan detoksun; kişinin günlük alması gereken kalori miktarını karşılaması gerekmektedir. Daha çok bitkisel ağırlıklı olmalıdır, fakat bu sürekli meyve ya da detoks sularının tüketilmesi anlamına gelmez. Bu durumda proteinler devreye girmektedir, kişi günlük alması gereken protein miktarına muhakkak kavuşmalıdır. Sağlıklı bir detoks programı 1 hafta süreyle uygulanabilir yılda ise 2-3 kere tekrarlanabilir. Kişinin sağlıklı bir yaşama sahip olması için sadece besin detoksu değil hayatında da çeşitli değişiklikler yapması gerekmektedir.

  1. Besin Detoksu

Detoks vücudun ihtiyacı olmayan ve vücuda olumsuzluk veren toksinlerin bunun yanında vücuda yabancı maddelerin vücuttan uzaklaştırılması, atılmasıdır. Bol su tüketimi ve doğal beslenme, işlenmiş gıdalardan uzak durma sağlıklı bir vücut ve yaşam için önemli rol oynamaktadır. Sebze ve meyvelerin ağırlıklı olduğu öğünler, tam tahıl ekmeklerin tercihi, haftada 2-3 kere balık tüketimi, yağlı tohumlularla yapılan ara öğünler, probiyotik içerikli ürünler detoksta büyük destek sağlamaktadır. En önemli destek detoks programlarında sıvı desteğidir, burada dikkat edilmesi gereken sıvı tüketimi ve su tüketiminin farklı olması olup gün içerisinde papatya, rezene, ısırgan, melisa, adaçayı tüketilebilen çaylardandır. Kahve, çay, alkol ve gazlı/şekerli içeceklerden detoks programları boyunca uzak durulmasında fayda vardır.

  1. Ruh Detoksu

Besin detoksunun yanında 2018 itibari ile kendinize bir iyilik yapın ve ruh detoksunu da hatırlayın lütfen.. Detoks programları bir bütündür ve sadece bedeninizi değil ruhunuzu da beslemenizi öneririm. Sağlık; kişinin bedenen, ruhen ve sosyal olarak tam bir iyilik hali olup ruhunuzun da bu serüvende size eşlik etmesi gerektiğini zaman zaman hatırlayın. Örneğin gün içerisinde kitap okuyarak, sevdiğiniz müzikleri dinleyerek, boyama yaparak, açık havada tempolu yürüyüşler ile ruh detoksunuza katkıda bulunabilirsiniz.

  1. Çevre Detoksu

Besin detoksu ve ruh detoksu iyi güzel ama bu dönemde yetmeyebilir biraz tuhaf bir başlık olsa da ne yazık ki detoksun bir parçasıda sizi mutsuz eden, strese sokan, sorun yaratan kişileri etrafınızdan uzaklaştırmaktan geçer. Sizi mutlu eden insanların etrafınızda olmasına ve bu insanların sayılarının gittikçe artmasına özen göstermelisiniz, aslında bir nevi arkadaş detoksundan bahsediyorum burada .. yanınızdaki kişiler mutlu ise mutlu.. stresli ve öfkeli ise öfkeli bir ruh haline bürünürüz ne yazık ki ve bunlardan kurtulmak için çevre detoksu şart ! Tercih sizin ..

  1. Dijital Detoks

Sosyal medya ne yazık ki hepimizi uzunca bir süredir ağına almış durumda ve izin verdiğimiz süre boyunca da bu şekilde ilerleyecek. Bunun önüne geçmek için besin detoksu, ruh detoksu, çevre detoksu ile beraber dijital detoksunda farkına varmalıyız. Gün içerisinde telefonsuz yapamadığımızı, ‘’internet olmadan asla yaşayamam’’ gibi kurduğumuz cümlelerin aslında dijital ortamın bizi ağına almasından ötürü sıkıntı vereceğini ve psikolojimizi çoğu zaman olumsuz yönde etkileyeceğini unutmayalım. Size tavsiyem gün içerisinde ne kadar sosyal medya kanallarında gezdiğinizi bir düşünmeniz ve bunun önüne geçmeye çalışmanız.

Uzm.Diyetisyen Hande Gamze KAYA